Opinmäen koulu, virallisemmin Opinmäen oppimiskeskus, sijaitsee Espoon Suurpellossa. Rakennuksessa toimivat kansainvälinen englanninkielinen yhtenäiskoulu, osa Päiväkehrän koulusta, Opinmäen päiväkoti ja pieni kirjasto. Koulukohteiden tulee olla terveellisiä ja turvallisia, ja näiden ominaisuuksien säilyä läpi koko rakennuksen pitkän elinkaaren. Lisäksi rakennusten tulee palvella moitteettomasti käyttötarkoitustaan. Opinmäen suunnittelun punaisena lankana oli uusi tapa toimia yhteisissä tiloissa. Hanke sai aikanaan tunnustusta muun muassa siitä, että sen suunnittelussa kuunneltiin lähiseudun asukkaita.
Opinmäki oli kokonaisuutena poikkeuksellisen haastava rakennushanke pohjaolosuhteista alkaen. Opinmäki rakennettiin nimittäin muinaiselle merenpohjalle. Rakennus itsessään on monimutkainen kokonaisuus, joka koostuu yhdeksästä yhtenäisellä aulatilalla toisiinsa liitetystä osasta. Rakenteiden jännevälit ovat paikoittain melko pitkiä ja kaikkien yhdeksän osan katto on eri kaltevuudessa. Tilat ovat jaettavissa siirtoseinillä tai yhdistettävissä liukuovin. Osa oppimistiloista on suorassa yhteydessä käytävätilaan, ja muihin oppimistiloihin.
Haastava arkkitehtuuri johti monin paikoin näkyviin rakenteisiin ja talotekniikkaan. Rakenteita on toteutettu puuelementteinä, paikallavaluina, betonielementteinä ja teräsristikkojen muodossa. Tavanomaisesta hieman poiketen Opinmäen ulkoseinien lämmöneristykseen on käytetty ulkokuorielementteihin tehtaalla valmiiksi asennettua polyuretaania.
Opinmäen toteuttamista varten perustettiin Espoon kaupungin kokonaan omistama KOy Opinmäen Kampus -kiinteistöyhtiö. Hankkeen rakennuttamisesta vastasi Espoon Tilakeskus. Kumppaninamme toimi Esa Ruskeepää Architects, joka vuonna 2011 voitti kohteen suunnittelusta järjestetyn avoimen arkkitehtuurikilpailun yhdessä arkkitehti Thomas Miyauchin kanssa. Hankkeen pääsuunnittelijana toimi Vesa Erikkilä ja projektiarkkitehtina Sasu Marila.
Opinmäessä tehtäväksemme annettiin rakennusmassoja yhteen liittävät aulatilat ja niiden osastointi, sekä liikuntahallin poistumisturvallisuus. Optimoimme aulatilojen palo-osastointien paikat siten, että osastointi saatiin toteutettua mahdollisimman pienin kustannuksin. Lisäksi simuloimme julkisivun palon vaikutukset ja leviämisen. Polyuretaanieristeiset julkisivut, vesikattojen puiset kattoelementit ja massiivipuuverhoukset saatiin hyväksytettyä viranomaisilla Espoon ensimmäisenä P1-paloluokan rakennuksena. Rakennus valmistui vuonna 2015.
Palvelumme projektissa
- palotekninen suunnittelu
- palosimulointi
- savunpoistosuunnittelu
- lausunnot muun muassa puurakenteiden palonkestosta
- toteutuksen aikainen konsultointi
- viranomaisneuvottelut
- konsultointi muille suunnittelijoille