Herttoniemen jäähalli, Helsinki

Helsingin itäpuolelle Herttoniemen kaupunginosaan syksyllä 2023 valmistunut Herttoniemen jäähalli on monitoiminen jääurheilukeskus jääkiekon, taitoluistelun ja muiden jääurheilulajien harrastajille. Toiminnallinen palomitoitus auttoi vähentämään merkittävästi Herttoniemen jäähallin rakennuskustannuksia ja pienentämään hiilijalanjälkeä, mutta ennen kaikkea kohdekohtaisella toiminnallisella palosuunnittelulla saatiin aikaan turvallisempi rakennus (kuva: Jouni Ranta). 

Herttoniemen jäähalli on tärkeä osa Helsingin kaupungin urheilupalveluja ja se palvelee niin harrastelijoita kuin kilpaurheilijoitakin. Uusi harjoitusjäähalli tarjoaa monipuoliset tilat jääurheilun harrastamiseen ja kilpailemiseen. Halli on avoinna ympäri vuoden.

Herttoniemen jäähallia sanotaan kaksirataiseksi eli kahden kaukalon harjoitushalliksi ja lisäksi hallissa on suunnilleen 500 neliömetriä oheisliikuntatiloja. Kaukaloiden pitkille sivuille on sijoitettu parvikatsomot. Varsinaisia katsomotiloja hallissa ei ole, sillä halli on käyttötarkoitukseltaan puhtaasti harjoitteluhalli. Siten halliin ei odoteta suuria katsojamääriä. Rakennuksen paloluokka (P2) rajaa koko hallin sallituksi henkilömääräksi enintään 500 henkeä, joten hallia ei myöskään tulla käyttämään messu- tai myyntitapahtumien järjestämiseen. 

Jääurheilulle varatut tilat sijaitsevat kaksikerroksisen rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa, toisessa kerroksessa sijaitsevat lähiliikuntatilat, kuten liikunta- ja kuntosalit. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat luonnollisesti muun muassa puku- ja pesuhuoneet, wc-tilat, varustetilat, tilat mailahuollolle ja teroituspalveluille, ja monet muut jäähalliin kuuluvat tilat. Hallin kaikki tilat ja toiminnot on suunniteltu esteettömyys huomioiden, joten liikuntarajoitteisetkin pääsevät kulkemaan vaivatta. Hallilla toimii myös kahvila. 

Herttoniemen jäähalli
Herttoniemen Jäähalli rakennettiin keskeiselle paikalle valmiiseen kaupunkiympäristöön. Jäähallin eteläpuolella, kuvassa vasemmalla, sijaitsevat Herttoniemen kartanon upeat alueet 1760-luvulla perustettuine puutarhoineen ja suojeltuine rakennuksineen (kuva: Jouni Ranta).

Jäähalli rakennettiin keskeiselle paikalle valmiiseen ympäristöön. Jäähallin tontin länsipuolella kulkeva Linnanrakentajantie risteää tontin luoteisnurkassa Abraham Wetterin tien kanssa. Tontin eteläisellä laidalla sijaitsee Herttoniemen kartanon alue puutarhoineen ja rakennuksineen, joista erikseen mainittakoon 1700-luvulla rakennettu pehtoorin tupa, jossa nykyään sijaitsee suosittu Ravintola Wanha Mylly. Kartanonpuistoa pidetään yhtenä maan hienoimmista puistoalueista ja se kuuluu suojeltuine rakennuksineen, puistokujineen ja istutuksineen Helsingin kaupungin arvokkaimpiin puistokokonaisuuksiin.

Herttoniemen jäähalli
Herttoniemen jäähalli sjioitettiin Herttoniemen kartanon museorakennusten läheisyyteen, joten siihen päätettiin toteuttaa miljööseen sopivasti sulautuva puuverhous. Hallia on kuvattu ”Helsingin keskustakirjaston Oodin näköiseksi”, mutta jäähallin malliseksi (kuva: Jouni Ranta).

Huipputason jääkiekon ystäville hallista tekee mielenkiintoisen se, että Jokereiden edustusjoukkue harjoittelee pääsääntöisesti Herttoniemessä. Varsinaisia liigamittelöitä ei hallissa sen harjoitushalliluonteen mukaisesti tietenkään nähdä. Jokerit pelaa suurimman osan Mestiksen kotiotteluistaan Keravan jäähallissa, ja osan myös Helsingin jäähallissa.

Arkipäivisin jäähallin varauskirja on täytetty lähes kokonaan Jokereiden vuoroilla, mutta iltajäille halliin mahtuu muitakin joukkueita. Taitoluistelua hallissa harjoittelevat muun muassa Helsingin taitoluisteluklubi ry ja HSK Helsingfors Skridskoklubb, suomenkieliseltä nimeltään Helsingin Luistinklubi ry.

Herttoniemen jäähalli
KK-Palokonsultti Oy:n toimitusjohtaja Kalervo Korpela ja johtava asiantuntija Satu Holopainen tutustumassa valmistuneeseen Herttoniemen jäähalliin (kuva: Jouni Ranta).

Palvelumme projektissa

Toteutimme Herttoniemen jäähalliin rakennuslupavaiheen paloteknisen suunnitelman ja toteutussuunnitteluvaiheen savunpoistosuunnitelman. Lisäksi laadimme paloteknisiä asiantuntijalausuntoja koskien julkisivurakenteita ja rakennuksen kylmän halliosan yläpohjan kattoelementtien paloturvallisuutta. Rakennus suunniteltiin jääurheilukäyttöön ja toteutettiin paloluokkaan P0 (P2), koska sen paloturvallisuuden suunnittelu toteutettiin oleellisilta osin toiminnalliseen palomitoitukseen perustuen.

Herttoniemen jäähalli
Jäähallin teräsrakenteinen runko takaa hallin rakenteellisen kestävyyden ja mahdollistaa suuren avoimen tilan rakentamisen. Kantavien teräsrakenteiden toteutusta ilman palosuojausta tarkasteltiin toiminnallisella palomitoituksella. Sen ansiosta rakenteita voitiin keventää, joka vähensi merkittävästi rakennuskustannuksia ja rakennuksen hiilijalanjälkeä (kuva: Jouni Ranta).

Kohdekohtaisessa toiminnallisessa palosuunnittelussa rakennus mitoitetaan kestämään rakennuksessa todennäköisesti sattuvat palotilanteet ja varmistetaan henkilöiden turvallinen poistuminen rakennuksesta. Toiminnallinen palomitoitus antaa siten mahdollisuuden poiketa taulukkomitoituksesta, joka etenkin sprinklatuissa rakennuksissa tuottaa usein tarpeettoman järeitä rakenneratkaisuja. Koska osa jäähallin tiloista varustettiin sprinklerijärjestelmällä, sen vaikutus huomioitiin toiminnallisessa palomitoituksessa.

Tarkastelimme toiminnallisella palomitoituksella suurimman sallitun henkilömäärän ylitystä (katsomoparven poistumissimulointi), palo-osaston enimmäispinta-alan ylitystä, kantavien teräsrakenteiden toteutusta ilman palosuojausta, lasiseinärakenteiden osastoivuusvaatimusta ja rakennuksen enimmäiskorkeuden ylitystä. Toiminnallinen palomitoitus auttoi vähentämään merkittävästi jäähallin rakennuskustannuksia ja pienentämään hiilijalanjälkeä, kun seinien rakenteita voitiin keventää ja palo-ovien sekä palokatkojen määrää vähentää, mutta ennen kaikkea sillä saavutettiin turvallisempi lopputulos, kun palo-osastointeja korvattiin automaattisella sammutusjärjestelmällä.

YLEISTIEDOT

Herttoniemen harjoitusjäähallin 7 000 neliömetrin uudisrakennuksen rakennusprojekti ajoittui vuosille 2020–2023. Hankkeen kustannusarvio oli suunnilleen 1 miljoona euroa. Jäähallin rakentaminen alkoi maaliskuussa 2021, ja se valmistui ja otettiin käyttöön syyskuussa 2023. Hallin rakennuttajana toimi Jääkenttäsäätiö sr., rakennusurakoitsijana VRJ Etelä-Suomi Oy ja arkkitehtinä Vesa-Jukka Vuorela, DAT Arkkitehdit Oy.

HERTTONIEMEN JÄÄHALLI KARTALLA

Herttoniemen jäähalli rakennettiin keskelle valmista kaupunkiympäristöä. Halli sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingissä lähellä Herttoniemen metroasemaa, joten sinne on helppo saapua niin julkisilla kulkuneuvoilla kuin omalla autollakin. Herttoniemen metroasemalta on noin kilometrin matka jäähallille, ja lähistöllä on useita bussipysäkkejä. Hallin sisätiloihin voi tutustua vaikka omat luistimet jalassa! Jokaiselle vapaat yleisöluisteluajat ovat tiistaisin iltapäivällä ja sunnuntaisin aamulla.

Lue aiheesta lisää

AAA - Korkein luottoluokitus 2023 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen