Espoon rautatieasema

Espoon rautatieasema on lähiliikenteen asema Espoon keskuksessa, rantaradan varrella. Se sijaitsee Tuomarilan ja Kauklahden asemien välissä, noin 20 kilometriä Helsingin päärautatieasemasta. Tehtävämme parannushankkeessa olivat mahdollisten paloskenaarioiden simulointi ja radan ylittävän lasikäytävän poistumisturvallisuus. 

Espoon vanha rautatieasema rakennettiin vuonna 1903 arkkitehti Bruno Granholmin kansallisromantiikkaa henkivien piirustusten mukaisesti, ja sitä laajennettiin 1909. Espoon asema toimi alkuperäisessä asemarakennuksessaan vuosina 1903-1981. Asemanseutu muuttui voimakkaasti 1970- ja 1980-luvuilla, kun pieneen maalaiskylään valmistui iso virastokeskus. Nykyisin Espoon asema toimii raiteet ylittävässä ylikulkusillassa, joka alun perin valmistui Olavi Vannisen piirustusten pohjalta 1981.

Ankean ja masentavan ensivaikutelman Espoon keskuksesta antanut asemasilta siirtyi VR:n omistukseen 1995. Espoon kaupunki osti aseman VR:ltä vuonna 2008, ja aloitti asemalla 6,7 miljoonaa maksaneet parannustyöt osana Espoon keskuksen kehittämisohjelmaa. Parannustyöt toteutettiin vuosina 2009-2010. Parannustöissä varauduttiin tulevaan matkakeskukseen korottamalla Espoontorin ja nelosraiteen välistä siltaa linja-autoterminaalia varten.

KK-Palokonsultti Oy, referenssit - Espoon rautatieasema, Espoo

Peruskorjauksen yhteydessä uusittiin myös sillan lasitus ja katto. Samalla sillan lattiaan ja sisäkattoon asennettiin Mikko Rikalan tilataideteos Äspe, joka koostuu lattian Espoonjoen hiekkaa kuvaavasta kvartsihiekkapinnoitteesta, ja katon taustavalaistuista katteista, joihin on painettu joen ylle kaartuvien haapojen lehvästöä (Espoo-nimen alkuperä juontaa vanhasta ruotsin sanasta äspe, joka tarkoittaa haapaa). Nykyään sillalla toimii VR:n palvelupisteiden lisäksi myös kahvila.

Meidän tehtävämme aseman parannushankkeessa oli selvittää mahdolliset paloskenaariot ja radan ylittävän lasikäytävän poistumisturvallisuuden varmistaminen. Koska määräysten mukaisten taulukoiden pohjalta suunnitellut ratkaisut eivät antaneet riittävää turvallisuustasoa, ratkaisimme tehtävän simuloimalla todennäköiset palotilanteet ja suunnittelimme toimivat ja turvalliset ratkaisut simulaatioiden pohjalta. Tehtävän toimeksiantajana oli Espoon Kaupungin Tekninen ja Ympäristötoimi, ja kumppaninamme toimi WSP Finland Oy. Uusitun Espoon sillan avajaisia vietettiin toukokuussa 2010.

Palvelumme projektissa

  • palotekninen suunnittelu
  • palosimulointi
  • toteutusvaiheen konsultointi
  • viranomaisneuvottelut
  • konsultointi muille suunnittelijoille

Espoon keskuksen rautatieasema kartalla

AAA - Korkein luottoluokitus 2023 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen