Vuosaaren liikennetunnelit, Helsinki

Vuosaaren 1 600 metriä pitkä merenalainen tietunneli alittaa Porvarinlahden syvimmillään noin 25 metriä merenpinnan alapuolella. Tunneli otettiin käyttöön vuonna 2007 ja se on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi pisin tietunneli. Meidän haasteenamme olivat savunhallinta ja poistumisturvallisuus yli kilometrin mittaisessa tunnelissa. 

Vuosaaren maantietunneli on seututiehen 103 kuuluva 1520 metriä pitkä tietunneli, joka alittaa Labbackan kallioalueen Salmenkallion kaupunginosassa ja jatkuu Porvarinlahden ali Vuosaaren satamaan. Porvarinlahden alla tunneli kulkee 25 metriä merenpinnan alapuolella.

Tunneli avattiin lokakuussa 2007. Valmistuessaan se oli Suomen pisin maantietunneli, mutta tällä hetkellä se on jo pudonnut kärkipaikalta sijalle kolme.

Työn tilaajana toimi Kalliosuunnittelu Oy Rockplan Ltd,  kumppaninaan maanrakennusliike  E.M. Pekkinen Oy. Tunneli valmistui vuonna 2007. Haasteenamme olivat savunhallinta palotilanteessa ja poistumisturvallisuus yli kilometrin pituisessa tunnelissa. Ratkaisimme haasteet simuloimalla mitoittavat paloskenaariot eri savuskenaarioilla ja haimme toimivat ratkaisut niin, että poistumisturvallisuus ja pelastuslaitoksen toimintaolosuhteet tunnelissa ovat mahdollisimman hyvät.

Palvelumme projektissa

  • Palosimulointi
  • Lausuntoja osastoiviin rakenteisiin liittyen
  • Viranomaisneuvottelut
  • Konsultointi muille suunnittelijoille

Vuosaaren tietunneli kartalla

AAA - Korkein luottoluokitus 2022 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 Kauppalehti Menestyjät 2022 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen