Päiväkoti Martta Wendelin, Tuusula

Tuusulassa sijaitseva Päiväkoti Martta Wendelin oli valmistuessaan kuutioissa mitaten Suomen massiivipuumäärältään suurin päiväkoti. Voittaessaan keväällä 2023 merkittävän kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnon Päiväkoti Martta Wendelin sai ansaitsemaansa tunnustusta suomalaisen puuarkkitehtuurin edelläkävijänä (kuva: Puuinfo/Mika Huisman). 

Päiväkoti Martta Wendelin on 10-ryhmäinen päiväkoti, joka tarjoaa varhaiskasvatuspaikat noin 200 lapselle. Rakennuksen monipuoliset muuntojoustavat tilat sisältävät muun muassa iltakäyttöön soveltuvan liikuntasalin, taiteen perusopetukseen sopivan ateljeen, ruokatilan ja toimistotiloja. Lisäksi päiväkodilla on suuri piha-alue.

Päiväkodin tilat on suunniteltu tukemaan lasten oppimista ja hyvinvointia sekä luomaan optimaaliset puitteet lasten kehitykselle. Suunnittelun keskeinen tavoite on ollut turvallinen ja rauhallinen toimintaympäristö, joka on saavutettu käyttämällä rakennusmateriaalina puuta, suosimalla hillittyä väripalettia sekä huolehtimalla valoisuudesta, hyvästä ilmanvaihdosta ja miellyttävästä akustiikasta.

Päiväkodin sisustuksessa näkyy päiväkodille nimensä antaneen kuvataiteilija Martta Wendelinin taide, joka tuo miljööseen visuaalista iloa ja inspiraatiota. Martta Wendelin oli tunnetuimpia 1900-luvun alkupuolen suomalaisia kuvittajia, joka tunnetaan erityisesti korttien, kansien ja satukirjojen kuvittajana.

Päiväkoti Martta Wendelin rakennettiin noudattaen alhaista energiankulutusta, hyvää sisäilmaa ja rakennusosien uudelleenkäyttöä ja kierrätettävyyttä painottavan pohjoismaisen Joutsenmerkin ympäristökriteerejä. Kriteerit takaavat rakennuksen ympäristöystävällisyyden sen koko elinkaaren ajan ja ne huomioitiin niin rakennusvaiheessa kuin päiväkodin toiminnassakin. Elokuussa 2022 päiväkoti saikin oman Joutsenmerkkinsä ansaittuna tunnustuksena positiivisesta vaikutuksestaan ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

Päiväkoti Martta Wendelin, Tuusula. Kuva: Puuinfo/Hannu Rytky.
Rakennuksen julkisivussa on käytetty vaihtelevan levyistä pystysuuntaista kuultomaalilla sävytettyä lehtikuusiverhousta (kuva: Puuinfo/Hannu Rytky).

Massiivipuun käyttö lisääntyy vauhdilla

Massiivipuusta on tullut muutamassa vuodessa trendikäs materiaali myös julkisissa rakennushankkeissa. Julkisen sektorin puurakentamista vauhdittavat ympäristöministeriön asettamat kansalliset tavoitteet. Tavoitteena on, että puurakenteisten rakennusten osuus kaikista uusista julkisista rakennuksista olisi vuonna 2025 jo 45 prosenttia.

Päiväkoti Martta Wendelinin toteutuksessa käytettiin ympäristöystävällisiä ja hiilijalanjälkeä pienentäviä massiivipuisia CLT-elementtejä, ja ulkovuoraus valmistettiin vaihtelevaa säätä kestävästä lehtikuusipaneelista. Hankkeen ympäristövaikutusta ja elinkaaren hiilijalanjälkeä arvioitiin Ympäristöministeriön julkaisemalla rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmällä.

Päiväkoti Martta Wendelin, Tuusula. Kuva: Puuinfo/Hannu Rytky.
Vaaleat puupinnat, hillitty värien käyttö ja valoisat tilat luovat turvallisen ja rauhallisen ympäristön. Päiväkodin sisustuksessa käytetään näyttävästi rakastetun kuvataiteilija Martta Wendelinin kuvitusta (Wendelinin taidetta kuvassa väliovessa vasemmalla, kuva: Puuinfo/Hannu Rytky).

Ansaittua kansainvälistä tunnustusta

Päiväkoti Martta Wendelin sai ansaitsemaansa kansainvälistä tunnustusta ja näkyvyyttä voitettuaan keväällä 2023 merkittävän kansainvälisen lehdistön myöntämän puuarkkitehtuuripalkinnon. Palkinto julkaistiin Lillen kaupungissa Ranskassa järjestetyssä puurakentamisen Forum International Bois Construction -tapahtumassa 13. huhtikuuta 2023.

Kyseinen vuosittainen puuarkkitehtuuripalkinto jaettiin viidettä kertaa. Palkinnon tarkoituksena on tuoda esiin puuarkkitehtuurin huippuosaamista, kannustaa innovatiiviseen arkkitehtuuriin sekä yhdistää maita, joissa puurakentaminen on arvossaan. Palkintoraati koostui viiden puurakentamiseen ja arkkitehtuuriin keskittyvän lehden edustajista, jotka valitsivat voittajan yhdeksän ehdokkaaksi nimetyn rakennuksen joukosta. Raati kiitti arviossaan erityisesti CLT-paneelien käyttöä.

Kansainvälinen palkinto on osoitus rakennuksen korkeasta laadusta ja innovatiivisuudesta ja omiaan vahvistamaan Päiväkoti Martta Wendelinin mainetta ja asemaa huippuluokan suomalaisen puuarkkitehtuurin edelläkävijänä.

Päiväkoti Martta Wendelin, Tuusula. Kuva: Puuinfo/Hannu Rytky.
Rakennus on kaksikerroksinen P2-paloluokan sprinklattu puurakennus. Rakennuksen ulkoseinät ovat CLT:tä, samoin kantavat väliseinät ja välipohjat. Sisätiloissa CLT on pääosin jätetty näkyviin (kuva: Puuinfo/Hannu Rytky).

Palvelumme projektissa

Meille Päiväkoti Martta Wendelin oli tavanomainen ja paloasetuksen taulukkoarvojen mukainen kohde. Toiminnallista mitoitusta emme tähän kohteeseen soveltaneet. Rakennus on melko kookas kaksikerroksinen P2-paloluokan puurakenteinen päiväkoti, jonka palo-osaston koko vaati rakennukseen automaattisen sammutusjärjestelmän. Toisesta kerroksesta laskeutuvat ”tuplaportaat” olivat ehkä tavanomaisuudesta poikkeavin yksityiskohta. Normaalisti käytössä olevien kahden portaan lisäksi toisesta kerroksesta pääsee poistumaan kahden osastoidun porrashuoneen kautta.

Toimimme hankkeessa osana päiväkotirakennuksen suunnittelutiimiä ja ohjasimme rakennuksen suunnittelua paloturvallisuuden näkökulmasta. Lähtötietona meillä oli hankesuunnitelma. Olimme mukana yleissuunnittelussa, lupasuunnittelussa ja rakennuksen käyttöönottovaiheessa. Laadimme kohteeseen paloteknisen suunnitelman, savunpoistosuunnitelman sekä konsultoimme suunnitteluryhmää. Lausuntoja emme kohteesta antaneet.

Osallistuimme myös rakennuksen aikaiseen valvontaan, kävimme muun muassa varmistamassa kohteen suunnittelun mukaisen toteutuksen, ja olimme läsnä kohteen erityisellä palotarkastuksella (pelastusviranomaisen tekemä palotarkastus ennen rakennusvalvonnan tekemää käyttöönottotarkastusta).

Rakennuksen suunnittelu kesti vuodet 2018–2020, sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2020, ja valmista tuli toukokuussa 2022. Päiväkoti aloitti toimintansa 1.8.2022. Päiväkodin rakennuttajana toimi Tuusulan kunta ja sen suunnittelusta vastasivat Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy.  Rakennuksen pääurakoitsijana toimi Arkta Rakennuskultti Oy.

PÄIVÄKOTI MARTTA WENDELIN KARTALLA

Lue aiheesta lisää

AAA - Korkein luottoluokitus 2022 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 Kauppalehti Menestyjät 2022 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen