Varma-talo, Helsinki

Helsingin Salmisaaren voimalan entiselle hiilivarastoalueelle noussut Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman pääkonttori Varma-talo sijaitsee Kirkkonummelle vievän Länsiväylän varrella. Varma-talo on nykyään näyttävä osa Helsingin merellistä rantaviivaa. Varma-talossa haasteenamme olivat palon ja savun leviäminen rakennuksen siipiä yhdistävien korkeiden aulatilojen kautta. 

Helsingin Salmisaari (Sundholmen) kuuluu Länsisataman kaupunginosaan ja Ruoholahden osa-alueeseen. 1900-luvun alkupuolella kallioinen Salmisaari oli kalastajien ja kesäasukkaiden asuttama. Alueen omistanut Julius Tallberg myi Salmisaaren Helsingin kaupungille vuonna 1918, ja tämän jälkeen alkoivat tasoitus- ja täyttötyöt, jotka muuttivat saaren teollisuus- ja varastoalueeksi. Kun Salmisaaren ja Helsinginniemen välinen salmi saatiin täytettyä, Salmisaaresta tuli osa mannerta – ja onpa muutama muukin saari nykyisen Salmisaaren ja Länsiväylän alle aikoinaan jäänyt.

Alueen teollistuminen alkoi 1930-luvulla. Tänään Salmisaaren maisemaa hallitsevat teollisuushistorialliset merkkikohteet, Helsingin Energian voimalaitos, kulttuuriväen käytössä oleva Kaapelitehdas, ja entinen Alkon pääkonttori, tehdas ja keskusvarasto, joka vuonna 2004 saneerattiin Museoviraston valvonnan alla Helsingin oikeustaloa varten. Mainittakoon, että Suomen Kaapelitehdas Oy:n vanha tehdasrakennus oli vuonna 1943 valmistuessaan Suomen suurin rakennus. Kaapelitehdas ja Alkon tehdas ovat onnistuneita esimerkkejä vanhojen teollisuuskiinteistöjen uudelleenkäytöstä. Vanhat teollisuusrakennukset ovat nykyään suojelukohteita.

Tänään vanhoja rakennuksia ympäröivät entisille teollisuusalueille rakennetut uudet toimisto-, liike- ja asuinrakennukset, joiden rakentaminen alkoi 1990-luvun alusta. Salmisaaren voimalan entiselle hiilivarastoalueelle on rakennettu muun muassa toimistotiloja ja liikuntatalo, joista ensimmäisenä valmistui Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy:n suunnittelema Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman uusi pääkonttori Varma-talo. Kaikkiaan Varma rakennutti Salmisaareen toimistokokonaisuuden, jonka yhteenlaskettu kerrosala kolmessa eri rakennusosassa ylittää 40 000 neliömetriä. Korkein rakennuksista on 12-kerroksinen, kaksi muuta ovat nelikerroksisia. Kaikki rakennukset noudattavat alkuperäisten teollisuusrakennusten punatiilistä julkisivutyyliä.

Työn tilaajana toimi Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja kumppaneinamme Tuomo Siitonen Architects ja Jaakko Pöyry Groupin Infrastruktuuri & ympäristö -liiketoimintaryhmään kuuluva CMC Terasto Oy. Haasteenamme olivat toimistosiipiä yhdeksi palo-osastoksi yhdistävät korkeat aulatilat, ja palon sekä savun leviäminen niiden kautta. Ratkaisimme annetun tehtävän simuloimalla mahdolliset paloskenaariot ja optimoimme toimistojen ja aulatilojen liittymät simulointien pohjalta niin, että palo ei pääse leviämään aulatilan kautta ja sinne kertyvä savu pääsee poistumaan. Toimitalo valmistui vuonna 2009.

Palvelumme projektissa

  • palotekninen suunnittelu
  • savunpoistosuunnittelu
  • toteutuksen aikainen konsultointi
  • viranomaisneuvottelut
  • konsultointi muille suunnittelijoille

Varma-talo kartalla

LUE alueesta lisää

AAA - Korkein luottoluokitus 2022 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 Kauppalehti Menestyjät 2022 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen