Korkeavuorenkatu 21, Helsinki

Tällä Helsingin Ullanlinnan kohteella on perinteitä. Ohranan talona tunnetussa Korkeavuorenkatu 21:ssä on pitänyt asemapaikkaa niin Venäjän keisarikunnan salaisen poliisin pahamaineinen Suomen osasto, kuin Carl Gustaf Mannerheimkin. Talo valmistui alun perin paremman väen asuintaloksi 1889, mutta toimi 100 vuotta virastotalona ennen kuin se saneerattiin jälleen asuinkäyttöön. 

Komeassa 1800-luvun uusrenessanssityylisessä rakennuksessa Korkeavuorenkadun ja Punanotkonkadun kulmassa ovat aikoinaan asuneet muun muassa kirjailijat Anni Swan sekä Juhani Aho, ja 1930-luvulla talossa sijaitsi marsalkka Mannerheimin työhuone. Viimeksi rakennuksessa piti majaa Rajavartiosto.

Kun Ohranan talo sadan vuoden tauon jälkeen palautettiin asuinkäyttöön, meidän haasteeksemme annettiin sisäpihalle rakennettu Helsingin ensimmäinen täysautomaattinen 33 auton pysäköintijärjestelmä. Systeemi toimii niin, että taloon saapuva autoilija jättää ajokkinsa sisäpihan paletille, josta parkkihalli kuljettaa sen automaattisesti uumeniinsa. Kun lähdön aika koittaa, auto palautuu kuljettajalle nokka valmiiksi menosuuntaan käännettynä. Hieno järjestelmä, ja täynnä meillä Suomessa harvinaista tekniikkaa.

Robottipysäköintilaitoksessa autot ovat tavanomaiseen parkkihalliin verraten pysäköity tiiviisti ja vielä monta autoa päällekkäin, joka on hankalaa sammutuksen kannalta. Teimme pysäköintilaitokselle paloteknisen laskelman ja analyysin palon oletetusta etenemisestä, ja totesimme, että pelastuslaitoksen tavanomaisella sammutustaktiikalla pysäköintilaitoksen tulipalo saattaa aiheuttaa huomattavia tuhoja. Sen vuoksi laadimme pelastuslaitokselle rakennusta koskevat omat toimintaohjeet.

Palveluihimme kuuluivat palotekninen suunnittelu, laskelmat, viranomaisneuvottelut ja muiden suunnittelijoiden konsultointi. Työn tilaajana toimi Etelä-Helsingin Rakennuspalvelu Oy. ja kumppaneinamme Roomy Oy sekä Arkkitehtitoimisto Jani Prunnila Oy. Rakennuksen saneeraus valmistui vuonna 2018.

Korkeavuorenkatu 21 kartalla

Lue kohteesta lisää

AAA - Korkein luottoluokitus 2023 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen