HOAS Tuuliniitty, Espoo

HOAS Tuuliniitty on Suomen toiseksi korkein puukerrostalo ja maailman korkein puurakenteinen tilaelementeistä valmistettu asuintalo. Korkea rakentaminen asetti hankkeelle haasteensa. KK-Palokonsultti Oy suoritti rakennukselle toiminnallisen palomitoituksen, jonka perusteella sen paloturvallisuudessa saavutettiin P1-paloluokkaa vastaava turvallisuustaso (kuvat: Miika Ullakko ja Hoas). 

HOAS Tuuliniityn taustalla on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön ja Metsäliitto Osuuskunnan (Metsä Wood) vuonna 2013 järjestämä ideakutsukilpailu puukerrostaloalueesta Tapiolan Tuuliniityn alueelle. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen arkkitehtiliitto Safan, Espoon kaupungin ja Aalto-yliopiston kanssa, ja sen voitti Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy:n ehdotus ”Tiebreak”. Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy on sittemmin fuusioitunut Arkkitehtipalvelu Oy:n kanssa.

Tuuliniitty sijaitsee hyvien palveluiden ja toimivien julkisten liikenneyhteyksien äärellä, ja sen asunnot ovat enimmäkseen opiskelijoiden suosimia yksiöitä. Tuuliniitty tarjoaa opiskelijoille 165 viihtyisää ja modernia ARA-tuettua vuokra-asuntoa ja varsin monipuoliset yhteiset tilat pesutupineen, saunoineen ja kerhotiloineen. Talon rakennusmateriaalit on valittu ekologisuutta ja ympäristöystävällisyyttä silmällä pitäen. Runkomateriaalina käytetty massiivipuu esimerkiksi toimii hiilivarastona koko rakennuksen elinkaaren ajan, ja parantaa siten merkittävästi rakennuksen hiilitasetta.

Kohde toteutettiin tilaelementtitekniikalla

Koko Tuuliniityn puukerrostalo on tavallaan koottu lähes valmiiksi asti tehtaalla rakennetuista huoneistoista, asuntoelementeistä. Rakennuksen kantavana runkona toimivat kuhmolaisen CrossLamin ristiinliimatusta massiivipuusta (cross-laminated timber) valmistamat CLT-tilaelementit. Massiivipuiset elementit olivat käytännössä muuttokunnossa jo ennen niiden rahtaamista Kuhmosta Tapiolaan, sillä ne sisälsivät saapuessaan muun muassa lopulliset pintamateriaalit, kiinteät kalusteet ja valmiiksi asennetut kodinkoneet.

HOAS Tuuliniitty, Espoo
13-kerroksinen HOAS Tuuliniitty on Suomen toiseksi korkein puukerrostalo ja maailman korkein massiivipuisista tilaelementeistä valmistettu asuintalo. Rakennuksessa on Tapiolan korkeille kerrostaloille tyypillinen kattohattu.

Tapiolan korkeille taloille tyypillisen hattua muistuttavan kattomuodon yhdistäminen korkeaan rakentamiseen ja rakennuksen tuuliseen sijaintiin asetti tuulikuormien hallinnalle omat haasteensa. Kattomuoto on alueelle arkkitehtikilpailun myötä aikoinaan tullut kaavamääräys. Rakennuksen julkisivusuhteisiin ja aukotuksiin on lisäksi piirretty viittauksia alueen vanhojen kerrostalojen arkkitehtuuriin. Nämä hienot yksityiskohdat toimivat kunnianosoituksena suomalaisen kaupunkisuunnittelun maailmanmaineeseen nostaneen 50-luvun Tapiolan tavoitteille modernin suomalaisen puutarhakaupungin rakentamisessa.

Asuntosäätiön seuraava puurakenteinen rakennus on jo suunnitteilla. Rakennus nousee aikanaan Espoon Niittykumpuun. Kolmannen talon suunnittelu Helsingin Kuninkaantammeen on käynnistynyt sekin.

Palvelumme projektissa

Keväällä 2020 valmistunut Tuuliniitty 3 on Tuuliniityn alueen ensimmäinen toteutettu rakennuskohde. Rakennesuunnittelusta vastasi rakennuttamiseen, rakennesuunnitteluun, yhdyskunta- ja ympäristörakentamiseen, infrasuunnitteluun ja kallio- ja ympäristösuunnitteluun erikoistunut A-Insinöörit, joka on luonnehtinut kohteen suunnittelua pitkäksi ja vaativaksi prosessiksi.

HOAS Tuuliniitty osoittautui vaativaksi suunnittelutehtäväksi myös meille. 13-kerroksinen rakennus ylittää 1,5-kertaisesti paloturvallisuusmääräysten salliman taulukkomitoituksella suunniteltavan asuinrakennuksen enimmäiskorkeuden, joten KK-Palokonsultti Oy suoritti rakennukselle toiminnallisen palomitoituksen. Paloturvallisuuden suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota alhaisen sortuman todennäköisyyteen, julkisivupalon hallintaan ja henkilöturvallisuuteen.

P1-paloluokkaa vastaava turvallisuustaso saavutettiin rakennukseen asennetulla automaattisella sammutuslaitteistolla, kantavien puurakenteiden suuremmalla dimensiolla (R120) ja pintarakenteiden suojaverhouksilla. Lisäksi ensimmäinen kerros rakennettiin palamattomaksi myös julkisivun osalta.

HOAS Tuuliniitty kartalla

Kohteesta lisää

HOAS Tuuliniityn rakennushankkeesta kerrotaan laajasti Puuinfo-lehden lokakuussa 2021 julkaistussa numerossa 2/2021. Kohde esiteltiin myös Puuinfon Puupäivän suunnittelijapäivillä 4.11.2021. Puupäivän tallenteen voi katsoa Puuinfon kanavalta Youtubesta. Tuuliniityn osuus on heti videon alussa.

AAA - Korkein luottoluokitus 2022 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 Kauppalehti Menestyjät 2022 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen