Lapinlahden sairaala, Helsinki

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala ja Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia. Suunnittelutyömme tavoite oli mahdollisimman hyvä paloturvallisuustaso rakennuksen ikä ja suojelu huomioiden. 

Lapinlahtea on kutsuttu Suomen psykiatrian lippulaivaksi. Carl Ludvig Engelin suunnittelema sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841. Lapinlahden historiaan liittyy monia suomalaisia merkkihenkilöitä, joista mainittakoon Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi, jota hoidettiin sairaalassa vuosina 1871–1872 kroonisen melankolian vuoksi, ja Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius, joka toimi sairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa.

Sairaalan alueelta löytyy myös Helsingin tiettävästi vanhin yleisölle avoin sauna. 1880-luvulla valmistunut saunarakennus rakennettiin aikoinaan sekä henkilökunnan että potilaiden käyttöön. Nykyään saunassa on avoimia yleisövuoroja, ja sitä voi tilata myös yksityiskäyttöön.

Viimeiseksi Lapinlahden tiloissa toimi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto. Sairaalatoiminta päättyi joulukuussa 2008, kun HUS:n psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto muuttivat Psykiatriakeskukseen.

KK-Palokonsultti Oy osallistui Lapinlahden sairaalan peruskorjaukseen. Työn tilasi Helsingin Kaupungin Tilakeskus, ja kumppaneinamme hankkeessa olivat Arkkitehtitoimisto Leena Yli-Lonttinen Ky ja Arkkitehtitoimisto Koskinen & Schalin Oy.

Suunnittelutyömme tavoitteena oli säilyttää paloturvallisuuden vaatimukset riittävällä tasolla yli 100 vuotta vanhassa rakennuksessa. Sovelsimme uusia määräyksiä tapauskohtaisesti kullekin rakenteelle ja tilalle ja pyrimme mahdollisimman hyvään paloturvallisuustasoon rakennuksen suojelun huomioon ottaen. Lapinlahden sairaalan säilyttävä korjaus valmistui vuonna 2013.

Palvelumme projektissa

  • palotekninen suunnittelu
  • palokatkosuunnittelu
  • savunpoistosuunnittelu
  • viranomaisneuvottelut
  • konsultointi muille suunnittelijoille.

Lapinlahden sairaala kartalla

AAA - Korkein luottoluokitus 2023 Dun & Bradstreet alhaisin riskiluokka 2023 Bureau Veritas ISO 9001 & ISO 14001 RALA pätevyys Vastuu Groupin luotettava kumppani Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsen